Preskočiť na hlavný obsah

26. máj 2012 - 520km

Tak tento víkend bol fakt hustý a to som ho ani nevyužil na plno. Najskôr som to poodial piatok kedy už bolo tiež riadne počo a ja som neletel a mohol som lebo som bol v Nitre a navyše už pred obedom voľný a miesto toho aby som tahal na letisko som sa pozeral na kumule ako spieva Jaro Filip "cez okno". Predpoveď na víkend taká neistá ale tak uvidíme.

Sobotu ráno dorážam na letisko, vyzerá to dobre. Urobil som dve chyby (ako zvykne písať Black P.:). Nadeklaroval som krátku trať a vybral som si nesprávneho pasažiera do DGčka :) Myslím, že som sa trafil do povahy trate (aj keď som dal krátku) V piatok som vypozoroval na družici ako sa tvorili rady pri tom SV netradičnom vetre a veril som, že sa to bude dať využiť aj v sobotu. Neskôr som zistil že napr. Tatry neboli nič moc, takže som to asi vyčíhol, teda až na to že každý otočák som mal dať ešte o pár desiatok km ďalej.

K samotnému letu: Štartoval som cca o 11:00, čo by ešte nebolo nič netradičné. Divné bolo keď som pred pol 12 vytočil nad letiskom 2280m QNH. To sa mi o takej dobe nad Nitrou ešte nestalo. Už som vedel že to bude dobré. Postupne som sa dostal niekde pri Osečný, kde som dotočil niečo cez 2 litre a zrovnal. To som nevedel čo ma čaká. Na tom obrázku vidíte 225 traťových km bez zatočenia a nie je to screenshot z Condora. Po 225km delfínovania som zatočil pri Komiaticiach a to som mal stále cca 1500m QNH takže som vôbec nebol nízko, takže keby chcem spraviť čo najdlhší preskok tak som mohol ešte letieť kľudne ďalej. Keď som sa druhý krát otáčal na severe a videl som tú radu smerom na Oravu tak mi bolo do plaču. Ale taký je život. Skrátka keď pristanete v strede intervalu o 4 poobede z 500vky tak ste niekde urobili chybu. Average 117km/h.

Poučenie z dnešného dňa: alkohol je metla ľudstva.


Obľúbené príspevky z tohto blogu

Rozloženie síl pri zátačke s náklonom

Možno si mnohí z vás, ktorí ste absolvovali kurz pilota, po prečítaní nadpisu poviete, že čo nám tu chce autor v roku 2020 písať o tom ako lietadlá zatáčajú. Veď sme sa to všetci učili na prednáškach aerodynamiky a sú toho plné učebnice. Všetci predsa poznáme ten obrázok, kde je naklonené lietadlo a z jeho ťažiska smerujú šípky do všetkých možných strán a navzájom sa rušia vertikálne a horizontálne zložky síl. Navyše, je k tomu niekoľkostranový presvedčivý fyzikálny výklad ako dané sily vznikajú a čo sa pritom deje. V tomto príspevku sa venujem tomu, že veľa učebníc vysvetluje aerodynamiku zátačky nesprávne a pozrieme sa na to, čo sa v skutočnosti s lietadlom v náklone deje. Príklad chybného znázornenia rozloženia síl. Zdroj: Učebnice sportovního letce. Príklad chybného znázornenia rozloženia síl. Zdroj: Pilot’s Handbook of Aeronautical Knowledge. Videl som mnoho zdrojov, niektoré miešajú hrušky s jablkami, iné dokonca popisujú neexistujúce fyzikálne javy. Uvediem pár príkl

Lomnický a Gerlachovský štít

Jarný výlet do Vysokých Tatier dňa 22.4.2023❄. Lomnický štít zo severo-východnej strany. Skalnaté pleso naľavo. Na pravej strane Belianske Tatry, Zelené pleso a chata pri Zelenom plese. Gerlachovský štít. Pohľad smerom na západ.

Predvianočný vlnový minizraz v Nitre

Stačilo jedno decembrové poobedie a pár správ na WhatsAppe na to, aby sa na druhý deň ráno v Nitre stretlo sedem vlnochtivých plachtárov. Zhruba po 9.00 sme mali nachystané a pomaly sa schyľovalo na štart. Oblačnosť však nevyzerala úplne vlnovo a tak sme sa skúšali ťahať nie len do závetria Žibrice, ale niektorí aj priamo na svah. Keďže závetrie moc nefungovalo, tak sme sa postretali na návetrí Žibrice a pokúšali sme sa vystúpať popri oblačnosti, ktorá kondenzovala rovno nad svahom. Najskôr sa to podarilo Dominovi a Samovi, ktorý si prišiel vyskúšať južnú bavlnku až zo Žiliny. Oblačnosť následne zhustla, čo znamenalo dočasnú stopku pre nás ostatných. Ale nevzdávali sme sa a čakali sme na našu chvíľu. Tá prišla asi po hodine Brownovho pohybu okolo Žibrice, keď sa dočasne rozpustila oblačnosť v stúpavej stope. To sme využili spolu s Martinom, Romanom a Filipom. Tento dôležitý moment premeškal Peťo a tak musel hoblovať nad Žibricou zhruba ďalšiu hodinku. Po dostúpaní stropu sme sa postu